کارانه
کارانه یکی از راه ها برای واریز می باشد که مؤسسات برای دادن حقوق بالاتر به کارکنان خود آن را مورد استفاده قرار می دهند.
تعریف کارانه :
کارانه ( پاداش ) هزینه ای می باشد که به علت پیشرفت کار به کارکنان اعطا می شود. در حقیقت این مبلغ روشی از تقسیم سود می باشد که سازمان ها بر طبق میزان سود دریافت شده از فروش محصول و خدمات، به کارکنان خود واگذار میکنند.
تماس با ما : 66925402 – 021
همچنین، این مبلغ همان وجهی می باشد که غیر از افزایش حقوق، به کارکنان واگذار میشود. این مبلغ را نمیشود عیدی و افزایش سنوات محسوب کرد. چرا که کارانه در حقیقت مزد بهرهوری و پیشرفت کار می باشد.
روش محاسبۀ میزان کارانه در مؤسسات گوناگون :
برای تعیین میزان و زمان آن قانونی موجود نمی باشد و مؤسسات و ارگانهای کلان با نگرش به بخشنامههای خود آن پرداخت می نمایند. در مؤسسات خصوصی هم همه موارد به صلاح دید کارفرمایان بستگی خواهد داشت.
مدیران مطابق امتیازهایی مثل اضافهکاری، تعطیل کاری، حق شیفت، حق کشیک و … مبلغ کارانه را در نظر گرفته و به کارکنان اعطا می کنند.
مؤسسات بزرگی که نیروهای زیادی را دارا می باشند، جهت محاسبۀ میزان پاداش، امکان دارد اشتباه یا خطایی را مرتکب شوند. پیشرفت تکنولوژی کمک خوبی برای سازمان های دولتی و اداری می باشد تا از طریق آن قادر باشند با استفاده از نرم افزارها و دارای پایین ترین درصد خطا میزان کارانه هر یک از کارکنان را در کمترین زمان ممکن محاسبه کنند.
چه کارانه و پرداختیهایی مشمول کسر بیمه تأمین اجتماعی می شوند
بر اساس بخشنامه ای که سالانه از طرف سازمان تأمین اجتماعی برای پرداختیهایی که حق بیمه را شامل می شوند، ابلاغ میشود، مشمول کسر بیمه تأمین اجتماعی نیست. کارانه
- به جزمبالغ بازخرید روزهای مرخصی، هزینۀ عائله مندی
- مبالغ سفر و فوق العاده مأموریت ها
- مزایا وعیدی، میزان اختلاف کمک هزینه خواربار در دوران بیماری
- حق شیر
- میزان پاداش نهضت سوادآموزی
- حق تضمین
- خسارات اخراج از کار
- پاداش های پایان کار
مشمول دریافتی هایی می باشند که کسر بیمه تأمین اجتماعی نمی باشند.
بستن قرارداد کارانه چه دلایلی دارد ؟
برای واریز این هزینه همانند کار، منطقی است قراردادی برقرار گردد. این قراردادها را بهمراه قراردادهای اصلی بین کارگر و کارفرما عقد می گردد. در این قراردادها نیز همۀ موارد باید درنظر گرفته شود و بصورت کمی در آن معین گردد. بستن قرارداد علاوه بر این که که سبب معین شدن وضعیت پرداختها خواهد شد، فایده های دیگری نیز دارد:
- در حالتی که کارفرمایان قراردادهای مربوط به کارانه را به تأیید اداره کار برسانند، هزینۀ آن معاف از مبلغ مالیات خواهد بود.
- کارفرما با این کار در میزان مبلغ بیمه واحد و تشکلهای صنفی صرفه جویی میکند.
- با واریز کارانه، کارگران نیز انگیزه بالاتری برای انجام بهتر امور پیدا خواهند کرد.
بهترین روش پرداخت کارانه به کارگران
مؤسسات مطابق با میزان سود که از فروش محصول و مازاد تولید بدست آورده، کارانه را میان کارکنان تقسیم می کند. همه این موارد به عملکرد و تلاش کارکنان مؤسسات بستگی خواهد داشت، هر چقدر میزان بهرهوری سازمان بالاتر و به نسب سود بالاتری به شرکت اعطا شود، مبلغ کارانه دریافتی کارکنان نیز بالاتر می باشد.
- در صورتی بدون درنظر گرفتن کیفیت، کمیت و راندمان کار کارکنان بصورت ماهانه و با هزینه ای ثابت و معین پرداخت گردد، سایر کارگران انگیزه ای برای ادامه کار نخواهند داشت.
- از طرفی اگر میزان پاداش کم باشد و در بازههای زمانی طولانی وجود داشته باشد ، به نظر کارکنان نمیآید.
- واریز کارانه بصورت ماهانه، فصلی و یا سالیانه باشد.
نحوه های گوناگون تقسیم کارانه
1) روش بیدو ( Bideau )
در این روش مزایا بین کارگران و دیگر همکاران حوزه تقسیم خواهد شد، بطوری که هزینۀ سود درزیافتی را به نسبت ۳ به ۴ به کارگران اعطا می کنند و همچنین به نسبت ۱ به ۴ میان سرپرستان و کارکنان ستادی تقسیم می شود.
2) روش استاندارد ( کارانه )
از طریق روش استاندارد بالاترین مبلغ به کسانی تعلق خواهد گرفت که :
- تولید بالاتر
- خدمات بیشتر
- مطابق با شاخصهای استاندارد
ارائه نمایند. به عبارتی بالاترین مبلغ ، به کسانی تعلق می گیرد که کاری با کیفیت بالاتر انجام دهند و کمترین پاداش را کارکنانی دارند که تولیدشان با استانداردهای تولیدی فاصله زیادی دارد.
3) روش هالزی ( Halsey ) ( کارانه )
در این روش،در نصف مبلغ صرفهجویی شده ( از نظر زمان ) به کارگران واریز می شود.
4) کارانه مدیران
از این طرق، این مدیرها می باشند که مطابق هزینه سود یا درآمد کل مؤسسه و کاهش مبالغ و ضایعات تصمیم خواهند گرفت که به چه اندازه ای هزینه حقوق کارکنان را بعنوان کارانه بالاتر ببرند.
5) روش مقاطعه کاری
از این روش در کارگاههای صنعتی و همچنین صنایع خدماتی مورد استفاده قرار می گیرد. در این گونه شرکتها پرداخت پاداش بر اساس میزان تولید و نوع کار است. خوب است بدانید این روش به بهرهوری فردی منجر میشود.
6) واریز مطابق با تسهیم کردن سود
از طریق واریز کارانه بر اساس تسهیم نمودن سود، برای بوجود آوردن حس مالکیت در کارمندان استفاده خواهد شد. واریز پاداش مطابق سود کلی مؤسسات می باشد. استفاده از روش، انگیزه بالایی برای کارمندان بوجود می آورد. چون با بالا رفتن سود کلی شرکت، مبلغ کارانه بالاتر رفته و مطابق با ساعت کاری هرشخص، میان کارکنان تقسیم میگردد. از روش کارانه برطبق تسهیم سود در مؤسساتی استفاده می گردد که استراتژی آنها مطابق با کار گروهی می باشد.
7) واریز مطابق با تسهیم سهام
از این طریق واریز کارانه مطابق تسهیم سهام بجای واریز مبلغ، مطابق با بالا رفتن مبلغ سود مؤسسه به کارگران سهام پرداخت خواهد شد.
8) واریز با مشارکت در سود
در این روش، عامل معین کننده کارایی کلی مؤسسه می باشد. مبلغی از سود حاصل، بین تمامی کارمندان توزیع میگردد. مؤسساتی که مدیران آن بدنبال بالا رفتن عملکرد کارکنان میباشند،از این روش استفاده می نمایند که از مرسوم ترین شیوه های مشارکتی در سود می باشد. ( کارانه )
9) پرداخت مطابق با سواد
این روش برای تقسیم کارانه از واریز مزایا، بر طبق کارایی افراد و سطح دانش آنها در موقعیت فعلی یا شغل دیگر در مؤسسه مورد استفاده قرار می گیرد.
10) واریز مطابق یا میزان سهم بهرهوری
تولید یا خدمات گروه در زمان معین که سبب سودآوری برای شرکت میگردد، اساس تقسیم سود و واریز کارانه مطابق سهم بهرهوری می باشد.
سایر مقالات : تفاوت افراد حقیقی و حقوقی ـــ صورت مالی تلفیقی