mana004

شرکت مانا حساب

مانا حساب با بیش از 20 سال سابقه کاری کمک می کند تا شرکت ها و سازمان ها تصمیمات مالی بهتری بگیرند

5/5 - (1 امتیاز)

مالیات تکلیفی چیست و به چه مواردی تعلق می گیرد ؟

مالیات تکلیفی نیز مانند بسیاری دیگر از مالیات ها، یکی از راه های کسب درآمد کشور می باشد و درصد قابل توجهی از بودجه دولت را به خود اختصاص داده است.

این مقاله را می خواهیم به این نوع مالیات و قوانین و ضوابط مربوط به آن اختصاص دهیم. با ما همراه باشید تا از موارد مربوط به این نوع مالیات ( روش پرداخت محاسبه، زمان پرداخت، جریمه دیرکرد و … ) مطلع باشید.

مالیات تکلیفی

این نوع مالیات، از انواع مالیات می باشد که پرداخت آن به عهده خود شخص مشمول نمی باشد. باید از طریق ضخص سومی به ادارۀ سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت شود.

به عبارت دیگر پرداخت مالیات تکلیفی را کسی ( شخص، سازمان یا کارفرمایی ) بر عهده دارد، خدماتی را از شما دریافت می کند. بنابراین مبلغ مالیات از حقوق افراد مشمول کسر می شود و به سازمان امور مالیاتی یا عنوان مالیات تکلیفی پرداخت خواهد شد.

مالیات تکلیفی

مواردی که مالیات تکلیفی به آن تعلق می گیرند

موارد بسیاری هستند که مالیات تکلیفی به آنها تعلق می گیرد و بررسی آن بصورت جزئی کار اسانی نیست. اما در ادامه به مواردی که مهمتر هستند، اشاره خواهیم کرد.

حق الوکاله مالیات تکلیفی

در این مواقع وکلا، مانند یک کارفرما مشمول پرداخت مالیات می شوند. هنگامی که وکیلی قرارداد خود را با موکل خود تنظیم می کنند، باید میزان 5 درصد از مبلغ قرارداد را به اداره امور مالیات واریز ( پرداخت مالیات ) نمایند. در صورت دیرکرد یا عدم پرداخت مالیات نیز، مانند دیگر مالیات ها مبلغ اضافه ای به عنوان جریمه به آن تعلق می گیرد. ( مالیات تکلیفی )

میزان این جریمه میزان بیست درصد از قرارداد تنظیم شده می باشد.

مالیات تکلیفی اجاره مالک

در مورد مالیات تکلیفی بر املاک یک نکته بسیار مهم وجود دارد و آن این است که مالیات املاک اجاره تنها از املاکی اخذ می شود که توسط یک شخص حقوقی اجاره داده می شود. در واقع یک شخص حقوقی که دارای ملک اجاره ای است باید پس از اجاره ملک هر ماه مالیات بر درآمد را پرداخت و رسید آن را به صاحب ملک ارائه کند.

اجاره ملک و املاک

این حالت از پرداخت مالیات، در صورتی مالیات تکلیفی محسوب می شود که شما شخص حقوقیِ مستأجر و یا صاحب ملک باشید.

توجه داشته باشید که خود شخص ( مستأجر ) عهده دار پرداخت مالیات نمی باشد و شخص سومی ( حقوقی ) مانند صاحب ملک باید مالیات تکلیفی را پرداخت کند.

بطور کلی اشخاص حقوقی چه مستأجر باشد و چه صاحب ملک، طبق قانون مشمول پرداخت مالیات حقوق می باشند.

مالیات تکلیفی

مالیات تکلیفی پزشکان

این حالت از مالیات، چند سال است که از طریق یک سامانه بنام مالیات تکلیفی برای پزشکان، بوجود آمده است. طبق این طرح، همۀ مراکز درمانی باید میزان 10 درصد از درآمد پزشک را به سازمان امور مالیاتی کشور واریز نمایند.

مالیات تکلیفی که به مؤسسه های بیمه تعلق می گیرد

مؤسسات بیمه نیز مانند دیگر شرکت ها باید مالیات پرداخت کنند. مؤسسات بیمه نیز طبق قانون میزان 2 درصد از درآمد خود را به عنوان مالیات تکلیفی به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت می کنند.

مالیات بر حقوق ( مالیات تکلیفی )

مهمترین و شناخته شده ترین نوع، از انواع مالیات تکلیفی، مالیات حقوق می باشد. در حالت کارفرمایان باید به صورت ماهانه، درصدی از حقوق کارکنان را کسر کرده و به سازمان امور مالیاتی کشور واریز کنند.

کارفرما، به عنوان واسطه میان افراد و دو لت می باشد و مسئول پرداخت می باشند و افراد حقیقی پردخت کننده، دخالتی در روند امور آن ندارند. به همین دلیل، این نوع از مالیات نیز در دسته بندی مالیات تکلیفی قرار میگیرد.

مضاربه چیست ؟ ( مالیات تکلیفی )

مواردی هستند که در آن مفاده قراردادها اینگونه می باشد که یک طرف وظیفۀ تأمین بودجه موردنیاز و طرف دیگر این وجه نقدی را دریافت می کند، به این صورت که شخص تأمین کننده بودجه نیز در سود و ضرر مالیات شریک می باشد.

تطبق قانون مضاربه، پرداخت مالیات به عهده شخصی می باشد که وجه نقد را درافت می کند. ( مالیات تکلیفی )

توجه داشته باشید که اگر بان به عنوان تأمین کنننده قرار بگیرد، طبق قانون پیداخت مالیات لزومی نخواهد داشت.

اما موارد دیگری هستند که این نوع مالیات حقوق شامل حال آنها نیز می شود :

  1. مالیات بر ارزش افزوده
  2. تکلیف مدیران تصفیه
  3. نقل و انتقال سهام
  4. منافع بلاعوض دارایی

آخرین مقالات

مالیات تکلیفی چگونه محاسبه می شود

محاسبۀ مالیات تکلیفی، با توجه به کسب و کار و نوع شرکت ها صورت می گیرد. می توانید با مشاوران ما در این زمینه تماس حاصل فرمایید و ضمن توضیح شرایط، از روش محاسبه و راهنمایی های مربوط به آن آگاه شوید.

تماس با مشاوران مانا حساب :  >>> 09120927647  >>> 66925402 – 021

محاسبۀ و پرداخت به سازمان امور مالیاتی، به عهده شخص کارفرما می باشد.

در مواردی که به مالیات مربوط به املاک می شود، فقط اشخاص حقوقی دارندۀ ملک، مشمول پرداخت مالیات می شود. طبق قانون، به 25 درصد مبلغ مالیات مربوط، معافیت تعلق می گیرد.

مشاوره رایگان