مالیات اجاره و روش محاسبۀ آن
اخذ مالیات یکی از روش های کسب درآمد دولت می باشد که به شکلی اجباری از مردم دریافت میشود و با هدف فعالیتهای اقتصادی و خدمات عمومی به مردم ارائه خواهد شد. یکی از انواع مالیات های مستقیم، مالیات اجاره می باشد که در این قسمت می خواهیم به تعریف آن و همچنین به بررسی مواردی که بر میزان آن تاثیر میگذارد بپردازیم.
مالیات اجاره
بطور کلی به دو گروه مالیات مستقیم و مالیات غیر مستقیم تقسیم می شود. مالیات بر اجاره یکی از زیرشاخه های مالیات بر درآمد است و از انواع مالیات های مستقیم به شمار می آید.
در حقیقت با توجه به این موضوع که اجاره بها به عنوان یک درآمد محسوب می شود، از این روافرادی که از این شیوه دارای درآمد باشند، باید مالیات را پرداخت نمایند. در نتیجه تمامی کسانی که ملک تجاری یا مسکونی و اداری را اجاره میدهند، به نسبت نرخ اجاره و نوع آن مکلف هستند که بر اساس قانون مالیاتی، قسمتی از اجاره را به بودجه دولت به عنوان مالیات اجاره واریز نمایند.
روش محاسبۀ مالیات اجاره
میزان مالیات بر درآمد اجاره با توجه به میزان هزینه ای که مالک بعنوان اجاره از مستاجر اخذ می کند و موارد مربوط به آن در قارداد ذکر می شود. به همین دلیل یک روش محاسبه برای آن در نظر خواهند گرفت که در ادامه، بیشتر درمورد آن توضیح خواهیم داد.
جهت محاسبه نمودن مالیات اجاره باید میزان اجارهی ماهیانهای که از مستاجر اخذ می گردد در ۱۲ ضرب شود. همچنین با توجه به این مورد که به میزان ۷۵ درصد از نرخ اجاره، شامل حال مالیات می شود نتیحۀ حاصل را باید در ۷۵ درصد ضرب کنیم. نتیجۀ حاصل شده مشمول مالیات می باشد و با توجه به قوانین تصویب شده دربارۀ میزان محاسبۀ مالیات در سال محاسبه خواهد شد.
شیوه ای که در بالا توضیح دادیم، در مواقعی می باشد که مستاجر تنها مبلغ اجاره پرداخت می نماید. هنگامی که از مستاجر پول پیش اخذ شده باشد، میزان ۱۸ درصد از پول پیش نیز بایستی با مبلغ اجارۀ ماهیانه، در عدد ۱۲ ضرب شده و از طریق روش بالا میزان درآمد سالیانه مشمول مالیات محاسبه شود.
درصورت عدم وجود قرارداد روش محاسبه مالیات اجاره چگونه خواهد بود ؟
نرخ مالیات مطابق با میزان اجاره بها معین می شود و در کنار اظهارنامه باید یک نسخه کپی از قرارداد به سازمان مالیات ارائه بشود. در حالتی که مالک اقدام به این کار نکند یا قراردادی تنظیم نشود، سازمان مالیات بر اساس میزان قانونی نرخ اجاره بها، مالیات را اخذ می نماید.
روش پرداخت مالیات اجاره
دارندگان حقیقی املاک تجاری، اداری و مسکونی مکلفند اظهارنامۀ مالیاتی را تهیه و تنظیم نمایند و بر اساس قوانین، اسناد و ضمائمی که مرتبط با ان می باشد را به ادراهی مالیات ارائه نمایند. مهلت زمانی که جهت تنظیم اظهارنامه مالیات اجاره اعلام شده است، تا آخر تیر ماه هر سال می باشد.
مالیات بر اجاره املاک و مستغلات
اگر دارندگان املاک اعم از مسکونی، تجاری و … ملک خویش را در اختیار دیگر افراد برای سکونت، فعالیت تجاری و… بگذارند و بوسیلۀ آن درآمدی بدست آورند، درآمد بدست آمده طبق نوع و نرخ آن شامل مالیات بر درآمد اجاره خواهد شد.
مالیات بر درآمد اجاره، لزوماً برای دارندگان املاک میباشد و پرداخت آن به عهده مستاجر نمی باشد. مالیات بر درآمد اجاره دارای دو دسته میباشد :
- اجاره دست اول
- اجاره دست دوم
مالیات اجاره دست اول
مالیاتی می باشد که به درآمد املاکی که از سوی مالک اجاره می دهند، تعلق خواهد گرفت، در حقیقت موجر مالک هم خواهد بود.
مالیات اجاره دست دوم
هر زمان که مستاجر مکان اجاره شده را به دیگری اجاره دهد، مالیات اجاره دست دوم شامل حال او خواهد شد، بعبارتی دیگر موجر مالک نمی باشد.
شیوه های تعیین مال الاجاره املاک
مال الاجاره با توجه به سند رسمی مشخص خواهد شد.
ماده ۵۴ درآمد اجاره مطابق با قرارداد چه رسمی و چه عادی معیار تعیین مالیات اجاره قرار خواهد گرفت و در مواقعی که هیچ قراردادی در میان نباشد، یا ارائه نشود و یا نزخ دزج شده در آن پایینتر از 80 درصد میزان درجی در جدول املاک مانند تعیین و اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی کشور باشد و هم دربارۀ ماده (۵۴ مکرر) این قانون، نرخ اجاره بها مطابق با جدول اجاره املاک مشابه مشخص می شود.
اگر مستأجر شامل مشمولان تبصرهی 9 مادۀ 53 قانون مالیات بر اجاره باشد، اجاره واریزی مستأجر معیار تعیین درآمد مشمول مالیات اجاره می باشد.
در صورتی که مطابق با اسناد و مدارک مثبته مشخص گردد اجاره ملک بالاتر از هزینهی تشخیص درآمد مشمول مالیات می باشد، اختلاف مبلغ در مالیات را بر اساس قوانین موجود مطالبه خواهد شد و در شرایط وجود اعتراض شخص پرداخت کننده، به پرونده در مراجع حل اختلاف رسیدگی خواهد شد.
در مواقعی که درآمد اجاره واقعی پایین تر از درآمد مشخص شده بر اساس مقررات ماده بوده باشد و مالیات معین گردیده مورد اعتراض شخص پرداخت کننده خواهد بود، در این مواقع به پرونده ها در مراجع حل اختلاف رسیدگی و نسبت به حل مشکل اقدام مینمایند.
شرکت حسابداری مانا حساب با مجموعهای از افراد مجرب و ماهر در این زمینه و مشاوران حقوقی دارای تخصص و با تجربه، خدمات گوناگون خود را در حوزه پرداختیهای مالیات و دعاوی مالیاتی به بهترین شکل به شما عزیزان ارائه خواهد نمود.
چه کسی عهده دار مالیات اجاره خواهد بود ؟
وظیفۀ پرداخت مالیات اجاره با دارندۀ ملک می باشد و افراد مستاجر هیچ کاری برای پرداخت نباید انجام دهند و این مورد پیگیری قرار نخواهد گرف. البته امکان دارد مالک و مستاجر با یکدیگر به توافق برسند که تنظیم اظهارنامه را مستاجر بر عهده داشته باشد.
هنگامی که فرد مستاجر در صورت واجد بودن شرایط حق اجاره ملک را به شخص دیگری اجاره میدهد که در اصطلاح به آن اجاره دست دوم هم می گویند، اجاره دهنده باید مالیات اجاره را پرداخت نماید. در نتیجه شخص ثالثی که ملک را اجاره کرده نباید مالیاتی بپردازد.
البته باید توجه داشته باشید که میزان مالیاتی که از طرف مالک پرداخت میشود با میزان مالیاتی که مستاجر اول پرداخت می کند تفاوت دارد. مالک بایستی به نسبت ۷۵ درصد اجاره در سال، مالیات پرداخت نماید، این در حالیست که مستاجر اول باید به اندازۀ میزان اختلاف اجاره بهایی که به مالک پرداخت می نماید و از مستاجر دوم اخذ می نماید را به عنوان ماخذ مالیات باید در نظر بگیرید.
واریز مالیات اجاره دربارۀ افراد حقوقی کمی تفاوت دارد. در حالتی که صاحب ملک فردی حقوقی باشد، نیازی به تنظیم اظهارنامه مجزا نمی باشد. همچنین زمانی که افراد حقوقی ملکی را اجاره کرده باشند، میتواند مبلغ مالیات را از اجارهی پرداختی کسر نماید و ظرف مدت ده روز آن را پرداخت کند و رسیدش را به مالک ارائه نماید.
هنگامی که مالک به نرخ مالیات بر درآمد اجاره اعتراضی داشته باشد سی روز از تاریخ ابلاغ آن مهلت دارند تا موضوع را با رئیس اداره مالیاتی در میان بگذارد. اما اگر مسئله برطرف نشد میتواند عنوان شکایت را به هیئت حل اختلاف مالیاتی ابلاغ نماید.
جریمه نپرداختن مالیات اجاره
پرداخت نکردن هرنوع ماليات بر درآمد و عدم همکاری با سازمان امور مالیاتی منتهی به جریمه خواهد شد. با نگرش به این که جرائم مالیاتی مبلغ کمی نیستند،پیشنهاد می شود از نتایج عدم پرداخت مالیات آگاه شوید تا این جریمه ها را شامل نشوید.
عدم پرداخت مالیات اجاره نیز از موارد جریمه بشمار می رود و افرادی که در مهلت تعیین شده مالیات را واریز ننمایند، باییستی به نسبت ده درصد از میزان مالیات را به عنوان جریمه بپردازد.
اما قسمت دیگر جریمهها به مواردی مربوط می شود که شخص مالک اظهارنامه مالیاتی را خلاف واقع تنظیم و بررسی این امر بر عهدۀ کارشناسان می باشد و به شکل مکتوب گزارش خواهد شد. اگر این مورد به اثبات برسد، مالک وظیفه دارد غیر از پرداخت مبلغ مالیاتی که به ملک متعلق خواهد بود، یک برابر آن را هم به عنوان جریمه به سازمان امور مالیاتی باید بپردازد.
معافیت از مالیات ملک نیازمند چه شرایطی می باشد ؟ ( مالیات اجاره )
با توجه به الزامی بودن قانون انواع مالیات برای دولت ها، تبصرههایی درمورد معافیت بعضی از افراد وجود خواهد داشت. بر اساس ماده ۵۳، ۵۵ و ۵۹ در قوانین مالیاتی تبصرههایی جهت معافیت از مالیات تعیین شده است که در ادامه به هریک اشاره می کنیم :
- خانههایی که اجداد، پدر، مادر، همسر، فرزندان یا افراد تحت تکفل در آن سکونت داشته باشند از پرداخت مالیات معاف هستند. اما اگر با بررسیهای سازمان امور مالیاتی مشخص شود در این زمینه تخلفی صورت گرفته است و اجاره دریافت میشود، مالک موظف است علاوه بر پرداخت مالیاتف مبلغی را هم به عنوان جریمه پرداخت کند.
- در مواردی که صاحب ملک آن را فروخته باشد و با خریدار توافق کرده باشد که به مدت ۶ ماه در آن مکان مستقر باشد، ملزم به پرداخت مالیات نیست.
- کسانی که تنها منبع درآمد و گذران زندگی آنها اجاره بهای منزل مسکونی یا تجاری باشد و منبع درآمد دیگری نداشته باشند، از پرداخت مالیات اجاره معاف هستند. البته اگر میزان اجاره خارج از عرف باشد و مبلغ آن بالا باشد، مشمول این معافیت نمیشود.
- یکی از موارد با اهمیت در تعیین میزان مالیات متراژ ملک است. بر این اساس مالکان خانههای کوچکتر از ۱۵۰ مترمربع در تهران و کوچکتر از ۲۰۰ متر مربع در شهرهای دیگر از پرداخت مالیات معاف هستند و مورد پیگرد قانونی قرار نمیگیرند.
- کسانی که چند منبع درآمد داشته باشند، مبنای محاسبه مالیاتی مجموعه درآمد فرد با کسر یک معافیت است.
- مجتمعهای مسکونی كه بيشتر از سه واحد استيجاري داشته باشند و در ساخت آنها الگوی مصرف اعلام شده از سوی مسکن و راهسازی رعایت شده باشد، از پرداخت ۱۰۰ درصد مالیات بر درآمد اجاره در مدت زمان اجاره معاف هستند. مالیات اجاره
- همچنین مطابق قوانین خانههای سازمانی مشمول پرداخت مالیات نیستند.
سخن پایانی
این نوع مالیات یکی از مالیات های مستقیم می باشد کهدارندۀ ملک وظیفه دارد اقدام به پرداخت آن نماید. میزان مالیات اجاره با توجه به مقدا اجاره بها معین میگردد. البته مواردی هستند که معافیت مالیاتی شامل حال آنها می شود. اگرتصمیم بر اجاره ملک و یا ساختمان برای انجام فعالیت تجاری دارید و یا اینکه خودتان مالک هستید و تمایل دارید بیشتر با فرآیند مالیات بر اجاره ملک آشنا شوید، با ما تماس بگیرید. مشاوران مالیاتی مانا حساب حساب همواره آماده ارائه مشاوره به شما میباشند.
تماس با ما >>> 66925402 – 021