مالیات املاک
مالیات املاک و مستغلات به صاحبین : یکی انواع مالیات های مستقیم ، مالیات املاک ( مالیات بر ملک ) است که به صاحبین ملک ، زمین و … تعلق میگیرد و شخص میباست پس از محاسبه میزان مالیات اعلام شده پس از اعمال معافیت های مصوب در تیر ماه سال 1394 ، مابقی مبلغ را پرداخت نماید. با شنیدن و برخورد با مبحث مالیات بر املاک و مستغلات ، سوالات بسیاری در ذهنمان ایجاد خواهد شد و نیاز داریم تا اطلاعات کافی را در مورد مالیات املاک و مستغلات بدست آوریم.
سوالاتی در باره مالیات املاک مانند ، مالیات املاک و مستغلات در مورد املاک ما به چه میزان است ؟ نحوه محاسبه مالیات ملک به چه گونه است ؟ معافیت های مالیاتی املاک چیست و کدام املاک معاف از پرداخت مالیات هستند ؟ و بسیاری دیگر از این دست سوالات که ما قصد داریم در این مقاله به توضیح آنها بپردازیم.
انواع مالیات املاک
- مالیات نقل و انتقال ملک ( مالیات املاک )
- مالیات بر درآمد حاصل از ساخت و فروش املاک (نوساز)
- مالیات انتقال حق واگذاری (سرقفلی)
- مالیات بر درآمد رضایت مالک یا حق مالکانه
مالیات بر املاک
طبق قانون مالیاتی صاحبین ملک مورد معامله و تمام اشخاصی که ملک مورد معالمه سود و نفع میبرند در زمان خرید و فروش ، مشمول به پرداخت مالیات املاک میباشند. نحوه محاسبه این نوع مالیات نیز بر اساس میزان 5 درصد از کل ارزش ملک یا معامله است . برای مثال در معامله ای با ارزش 100 ملیون تومان ، میزان مالیات 5 ملیون تومان تعیین میشود.
مالیات املاک تجاری
اشخاص دارای املاک تجاری در صورت انجام نقل و انتقال ملک تجاری یا سر قفلی مغازه به نام فرد دیگری 2 درصد از کل ارزش ملک خود را به عنوان مالیات نتقل و انتقال املاک به دولت پرداخت خواهند نمود. برای مثال در صورت انتقال ملک تجاری با ارزش 100 ملیون تومان ، 2 ملیون به عنوان میزان مالیات بر املاک ( مالیات املاک ) در نظر گرفته میشود.
مالیات املاک مسکونی
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی در زمان نقل و انتقال املاک مسکونی میبایست 5 درصد از ارزش مورد معالمه را به عنوان مالیات املاک مسکونی به دولت پرداخت نماید . شیوه محاسبه میزان و مقدار مالیات بر املاک و مستغلات متفاوت است و عوامل مختلفی بر نحوه محاسبه موثر است. با ما برای توضحیات کامل همراه باشید.
مالیات بر املاک
طبق ماده 59 قانون مالیاتی کشور، هر گونه نقل و انتقال ملک شامل 5 درصد مالیات املاک بر ارزش معالمه خواهد بود. گفتنی است که مواردی از قبیل مساحت، قدمت، اسکلت بندی، تجهیزات مورد استفاده در ساخت بنا و نوع کاربردی ملک ( تجاری، اداری، مسکونی و …) در محاسبه میزان مالیات املاک موثر خواهد بود.
کمیسیونی متشکل از شورای شهر، وزارت خانه های راه و شهرسازی و جهاد کشاورزی و سازمان امور مالیاتی و سازمان ثبت املاک در مالیات دسته اول تشکیل میشود. به اینصورت که تمام ارگان ها و سازمان های نامبرده ، املاک را در هر نقطه ای شناسائی و قیمت و ارزش روز ملک را تعیین مینمایند و 5 درصد از میزان ارزش ملک را به عنوان مالیات املاک در نظر میگیرند.
مالیات بر ارث سرقفلی املاک
در رابطه با املاکی که مالک متوفی بعد از سال 1395 فوت کرده باشد ، ملک مورد اعمال 3% مالیات املاک برای وراث طبقه اول یعنی : (پدر،مادر،فرزندان و همسر و نوادگان) بر ارث سرقفلی املاک میشود. که این میزان با توجه به درجه بندی وراث متغیر است.
این نرخ برای وراث طبقه دوم یعنی : اجداد، برادر، خواهر و اولادشان 6% و برای وراث طبقه سوم 12% یعنی : عمو، عمه، دایی و خاله و اولادشان در نظر گرفته خواهد شد.
مالیات املاک و نحوه ارزشگذاری حق واگذاری محل بر اساس قیمت واقع آن در تاریخ ثبت انتقال به نام ورثه است. تعیین قیمت سرقفلی بر عهده کارشناس سازمان امور مالیاتی است. بنابراین ممکن است با قیمتی که وراث در اظهارنامه مالیاتی خود بیان میکنند متفاوت باشد. لازم به ذکر است هرچه قیمت اعلام شده توسط کارشناس بیشتر باشد، پرداخت مالیات نیز به همان نسبت بیشتر خواهد شد.
کارشناس سازمان مالیاتی عهده دار تعیین قیمت سرقفلی است به اینصورت که هرچه قیمت اعلام شده توسط کارشناس بیشتر باشد ، مقدار مالیات املاک نیز بیشتر خواهد بود و ممکن است ارزش برآورد شده توسط کارشناس با قیمتی که وراث در اظهار نامه بیان کرده اند متفاوت باشد.