حسابداری صنعتی

حسابداری صنعتی که در عنوانی دیگر حسابداری بهای تمام شده نیز نامیده می شود، یکی از شاخه‌ها و موضوعات بسیار مهم در زمینۀ حسابداری می باشد که نقش اصلی آن محاسبه و تعیین بهای تمام شده کالای تولیدی  از سوی شرکت می باشد.

حسابداری صنعتی

چیزی که در حسابداری صنعتی مهم است، مدیریت مخارج و هزینه‌ها و کاهش آن تا حد معقول به منظور افزایش سود سازمان می باشد.

حسابداری صنعتی، شاخه ای از حسابداری که وظیفه جمع آوری، طبقه بندی، و تجزیه و تحلیل، تلخیص، تسهیم عوامل هزینه و محاسبه بهای تموم شده محصولات و خدمات را بر عهده دارد.

 وظایف حسابداری صنعتی شامل چه مواردی می شود ؟

بشکلی کلی وظایف معینی برای حسابداری صنعتی مشخص می شود. به علت وجود اختلاف در عملکرد‌ها و جریان‌های مالی اصناف گوناگون، لازمه های هر کاری از حسابداری مختلف می باشد. برای رسیدگی به این نیازهای مشاغل، زمینه های مختلف حسابداری تعریف می شود. در این قسمت وظایفی که برای حسابداران صنعتی تعریف می شود را شرح خواهیم داد.

 

  • تشخیص درست هزینه‌های عملیاتی و جمع‌آوری و تسهیم این هزینه‌ها
  • با توجه به وجود الگوهای متفاوت محاسبه بهای تمام شده، حسابدار صنعتی باید بتواند الگوی مناسب برای کسب‌و‌کار را شناسایی و به کار برد
  • پیش‌بینی هزینه‌ها قبل از وقوع و برآورد درست از میزان هزینه‌ها با هدف مشاوره به مدیریت برای تصمیم‌گیری بهتر ( حسابداری صنعتی )
  • تحلیل انحراف و اختلاف احتمالی بین هزینه‌های پیش‌بینی شده و هزینه‌های واقعی با هدف درک درست از جریان هزینه‌ها و پیش‌بینی‌های دقیق‌تر در آینده
  • تشخیص مدل کارآمد تسهیم و تخصیص هزینه ها با توجه به فرآیندها و فعالیت های تعریف شده در کسب و کار و به کار گیری آن مدل
  • استفاده از مناسب‌ترین روش قیمت‌گذاری کالا برای محصولات شرکت
  • کمک به مدیریت برای انتخاب بهینه‌ترین راه حل متناسب با شرایط موجود ( حسابداری صنعتی )
  • کنترل هزینه‌های موجود در شرکت و کاهش دادن این هزینه‌ها تا سطح منطقی
  • کمک به مدیریت برای برنامه‌ریزی بهینه برای حرکت به سمت اهداف تعیین شده با توجه به اطلاعات جمع‌آوری شده
  • کمک به مدیریت در راستای نظارت مؤثرتر بر فعالیت‌های شرکت با ارائه آمارها و گزارش‌های لازم

 

پیش نیازهای حسابداری صنعتی

  • تسلط به کامپیوتر
  • مسلط بودن به قوانین بیمه ی اجتماعی
  • آگاهی از قوانین کار
  • آشنایی با قوانین مالیاتی
  • آشنایی به آفیس و اکسل
  • نوشتن رزومه کاری

 

کنترل عوامل هزینه حسابداری صنعتی

همان‌گونه که از اسم حسابداری صنعتی معلوم است، این شاخه در رشتۀ حسابداری برای رسیدگی به نیاز مؤسسات تولیدی و صنعتی تعریف می شود. از این رو با در نظر گرفتن این موضوع که فعالیت اصلی در این مؤسسات، تولید کالا و محصول می باشد، می‌توانیم بگوییم هزینه‌یابی و محاسبه بهای تمام شده محصولات تولیدشده بسیار مهم می باشد. با ماناحساب همراه باشید تا در ادامۀ مقاله دلایل اهمیت کنترل هزینه در شرکت‌های صنعتی و تولیدی را مورد ارزیابی قرار دهیم.

در مؤسسات صنعتی و  تولیدی، سود اصلی که برای شرکت وجود دارد، بستگی به قیمت بهای تمام شده کالای تولیدی خواهد داشت. از همین رو کنترل عوامل هزینه، مدیریت بهینه بهای تمام شده محصولات را نتیجه خواهد داد.

مقالات پیشنهادی : کنترل داخلی در حسابداری

کنترل عوامل هزینه، اطلاع یافتن بهای تمام شده و مدیریت بهتر بازار فروش را نتیجه خواهد داد. در حقیقت آگاهی از هزینه‌ها، کنترل و مدیریت اصولی آنها منجر به اخذ تصمیمات بهتری در اجرای استراتژی‌های فروش خواهد شد.

در نتیجه باید گفت خصوصاً در حسابداری صنعتی با بررسی عوامل هزینه، سود بیشتر و بهتری را تحصیل می کنید.

اهمیت و نقش اساسی کنترل عوامل هزینه در حسابداری صنعتی هنگامی معلوم می‌شود که مخارج ساده و سطح پایین در حجم بالای تولیدات محاسبه و تعیین می‌شوند. در مقیاس بالا کمترین هزینه‌ها به اعداد و ارقامی بزرگ مبدل می‌شوند که در کاهش سودآوری شرکت، تأثیر بسیاری خواهد گذاشت.

اصطلاحات در حسابداری صنعتی

در رشته حسابداری صنعتی اصطلاحات مربوط به آن وجود دارد که با بهره گرفتن از آن‌ها مباحث بیشتری می‌توان در مباحث گوناگون آن فهمید. در ادامه تعدادی از این اصطلاحات را مورد بررسی قرار خواهیم داد :

هزینه‌یابی و دایرۀ هزینه‌یابی : هدف از هزینه‌یابی مشخص کردن ارزش کالای ساخته شده و مشخص نمودن موجودی کالای در جریان می باشد؛ هدف از کالاهای تولیدی هم کالاهایی می باشد که روند تولید به کلی پشت سر گذاشته شده و ارائه می شوند، می باشد؛ بعلاوه در برابر کالاهای تولید نشده به معنی کالاهایی می باشد که به این مرحله دست نرسیدند و قرار است تولید شوند.

تولید: به فرآیندی که هنگام آن مواد اولیه بعد از گذشتن مراحلی تبدیل به محصول نهایی می‌شود، تولید می گویند.

دستمزد: دستمزد در حسابداری صنعتی، در واقع حق‌الزحمه‌ای می باشد که برای بوجود آوردن روند تولید به کارگران وارز می شود.

سربار: سربار هزینه ای بوده که بصورت غیر مستقیم در کارخانه مورد مصرف قرار می گیرد، مثل هزینۀ دستمزد نگهبانان و یا تعمیرات دستگاه

مخارج اولیه ( در حسابداری صنعتی ) : نخستین هزینه‌هایی می باشد که جهت تولید محصول بشکل مستقیم مورد استفاده قرار می گیرد، مثل هزینه مواد اولیه و دستمزد

ضایعات: در طی روند تولید امکان دارد محصولاتی دارای خرابی، شکستگی شوند که سبب هدر رفتن آن محصول می شود و در قسمتی از جریان تولید وقفه بوجود می آورد. به این قسمت از تولید محصولات که از بین رفته، ضایعات خواهیم گفت.

شیوه هزینه یابی در حسابداری صنعتی

قسمت مهم حسابداری به سازمان های تولیدی تشخیص و ثبت دقیق مخارج مربوط می شود. چرا که بهره گیری از کنترل هزینه‌ها، تأثیر زیادی در افزایش سودآوری شرکت ها را به همراه خواهد داشت. به همین علت در حسابداری صنعتی راه های گوناگونی برای هزینه‌یابی تعریف می شود که جلوتر از این روش‌ها بیشتر خواهیم دانست.

1. هزینه یابی جذبی حسابداری صنعتی

در این روش همۀ هزینه‌های تولیدی (چه ثابت و چه متغیر) بعنوان بهای تمام شده کالای تولیدی تلقی می شود.

2. هزینه یابی مستقیم یا متغیر حسابداری صنعتی

در این روش، لزوماً هزینه‌های متغیر مدنظر قرار دارند. هزینه های ناشی از این راه در حساب محصولات در روند ساخت و بهای تمام شده صورت زیان و سود مورد توجه قرار گرفته می شود.

3. هزینه یابی سفارش کار

این راه از روشهای هزینه‌یابی برای مؤسساتی که تولیدات سفارشی دارند، توصیه می شود. از این رو مخارج هر سفارش به صورت جداگانه و مطابق با کارت ساعت کار، کارت سفارش کار، ساعت کارکرد کارگران و درخواست مواد از انبار تعیین می شود. ( حسابداری صنعتی )

4. هزینه یابی مراحل تولید یا مرحله ای

این روش برای شرکت‌های تولیدی با حجم زیاد پیشنهاد می شود که مراحل متفاوتی را در روند تولید باید بپیمایند. به همین علت محاسبه هزینه برای یکایک محصولات به علت تعداد بسیار کاری منطقی بنظر نمی رسد. در نهایت جهت تعیین بها، باید مخارج به صورت گام به گام تعیین گردد.

5. هزینه یابی استاندارد حسابداری صنعتی

هزینه‌یابی استاندارد را باید بطور همزمان با سایر روش ها بکارگیری نمود. در حقیقت در این روش نتایج واقعی تولید و فروش کالای مورد نظر را با پیش بینی هایی که برای تولید این کالا پیش‌بینی می شود، مقایسه نموده و دلایل تفاوت میان نتایج واقعی با نتایج پیش‌بینی شده مورد بررسی قرار می گیرد.

6. هزینه یابی برآوردی یا تخمینی

در این شیوه برای یک قرارداد خاص هزینه انجام پیش‌بینی خواهد شد.

دلایل کاربرد حسابداری صنعتی

حسابداری صنعتی به این دلیل اهمیت بسیاری خواهد داشت که با ارائه نمودن اطلاعات تدوین شده مربوط به هزینه و قیمت تمام شده به مدیران شرکت و سایرین، می توان بر هزینه ها و مخارج کنترل بیشتری داشته و میزان سوددهی مجوعه را بالا برد و بعلاوه با شناسایی نقاط ضعف سیستم‌های تولیدی و خدماتی می شود بهره‌وری و بازدهی شرکت را بالا برده و مدیریت شرکت نیز می تواند بهترین تصمیم ها را بگیرد.

حسابداری صنعتی از نظر ارائه اطلاعات میان حسابداری مالی و حسابداری مدیریت وجود دارد چرا که از یک طرف سود و زیان ناشی از تولید و فروش محصولات یا خدمات را از طریق ارائه قیمت تمام شده به حسابداری مالی مشخص کرده و از طرفی نیز به مدیران شرکت با دادن این اطلاعات در تصمیم گیری و ارزیابی وضعیت شرکت برای انجام کارها کمک بسیاری می کند.

اهداف حسابداری صنعتی

مهمترین آن جداسازی درآمد و مخارج و بعلاوه صورت سود و زیان و کاهش هزینها و بعد از آن افزایش سود می باشد و محصولاتی که هنوز به خط تولید نرسیده اند کلیۀ اطلاعات آن مانند همۀ مخارجی که باید برای تولید استفاده شود بطور کلی تجزیه تحلیل خواهند شد.

یک حسابدار دارای مهارتهای علمی و فنی می باشد ما از حسابدار کمک می گیریم تا بدانیم چقدر دارایی به اشکال مختلف داریم و …

تفاوت حسابداری صنعتی با حسابداری مالی

در حسابداری صنعتی همۀ اطلاعات از تولید، مورد ارزیابی و تجزیه و تحیلی قرار می گیرند مانند مخارج شرکت و سازمان ،بهای تمام شده و خدمات ولی در حسابداری مالی بطور خلاصه از همۀ گزارشات و کسب وکارها ثبت خواهد شد، در حسابداری مالی بیشتر مشاوره ی مالی به مشتریان مورد توجه قرا می گیرد.

مشاوره رایگان